Fotocredits: Designed by Freepik
Het capaciteitsprobleem treft vooral grootverbruikers zoals bakkerijen, supermarkten en scholen. Netbeheerder Liander meldt dat meer dan 500 bedrijven en instellingen inmiddels op een wachtlijst staan. Voor veel ondernemers is de situatie schrijnend. “Energiekosten stijgen, schulden nemen toe, en sommigen leven in armoede ondanks keihard werken. Het is pervers om te moeten beslissen wie wel en wie geen stroom krijgt. Het MKB zal blijven aandringen op oplossingen,” aldus Baâdoud.
Hoewel ondernemers proberen zelf oplossingen te vinden, zoals het opslaan van energie in batterijen, is dit volgens Baâdoud slechts een tijdelijke maatregel. “We moeten ervoor zorgen dat bedrijven die achterblijven hulp krijgen om op alternatieve manieren aan energie te komen. En als je als stad elektrische voertuigen verplicht stelt, moet je ook zorgen dat er stroom is om die voertuigen op te laden.”
De gemeente Amsterdam benadrukt dat de prioriteitenlijst noodzakelijk is om de schaarse capaciteit zo eerlijk mogelijk te verdelen. Essentiële voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen krijgen volgens de regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voorrang. Toch waarschuwt netbeheerder Liander dat het prioriteren geen oplossing is voor het tekort. “De lijst bepaalt wie voorrang krijgt wanneer er extra capaciteit beschikbaar komt. Maar als er geen ruimte is, blijft iedereen wachten,” aldus een woordvoerder van Liander.
Het capaciteitsgebrek heeft niet alleen gevolgen voor ondernemers, maar raakt ook de stad als geheel. Voor woningbouwprojecten zijn reserveringen gemaakt, maar cruciale voorzieningen zoals supermarkten en gezondheidscentra staan op de wachtlijst. De leefbaarheid van nieuwe wijken kan hierdoor in gevaar komen, waarschuwt de gemeente.
De verzwaring van het elektriciteitsnet – waarvoor 2600 nieuwe elektriciteitshuisjes en 43 stations nodig zijn – brengt bovendien veel overlast met zich mee. Het oplossen van de problemen kan volgens Liander en TenneT tot tien jaar duren.
Ondernemers kunnen niet zo lang wachten, stelt Baâdoud. “Wij willen werken aan toekomstbestendig ondernemerschap, maar daarvoor moeten de instrumenten klaarstaan. Zonder stroom kunnen we niet ondernemen. Amsterdam moet meer doen om deze crisis het hoofd te bieden.”
Het MKB Metropool-Amsterdam roept de gemeente op om ondernemers te ondersteunen met structurele oplossingen en ervoor te zorgen dat zij niet de dupe worden van een overbelast netwerk.