Foto door: Michael Burrows:
De Commissie Bevoorrading Amsterdam (CBA), waarin MKB-Metropool Amsterdam samenwerkt met onder andere TLN, Bouwend Nederland, VNO-NCW West, Amsterdam City én KHN Amsterdam, luidt de noodklok. Zonder ingrijpen dreigt er tussen mei en oktober 2025 ernstige hinder voor de dagelijkse stadslogistiek.
Guido Frankfurther, vicevoorzitter van MKB-Metropool Amsterdam: "Mooi dat we dit signaal als gezamenlijk bedrijfsleven kunnen afgeven aan de gemeente; de nood is dan ook groot."
Door geplande afsluitingen van onder andere Rijkswaterstaat én de Gemeente Amsterdam, in combinatie met evenementen, wordt de bereikbaarheid van de stad flink beperkt. Voor vervoerders, horeca, retail en andere ondernemers in de Metropoolregio betekent dit knelpunten in de logistieke keten, hogere kosten en onbetrouwbare leveringen.
Daarom adviseert de CBA de gemeente en stadsdelen om vanaf 6 mei 2025 tijdelijk verruimde venstertijden toe te passen. Concreet wordt gevraagd om:
- Één uur extra vóór en na de bestaande venstertijden;
- Een aanvullend tijdslot voor bevoorrading tussen 18.00 en 21.00 uur.
Deze tijdelijke aanpassingen moeten zorgen voor meer lucht in het bevoorradingsproces en zijn cruciaal om de stad bereikbaar én draaiende te houden.
"Een stad als Amsterdam kan niet alleen tussen 7 en 11 uur ’s morgens worden bevoorraad", aldus Guido Frankfurther. "Wij pleiten enerzijds voor een beperkte verruiming van de venstertijden, maar ook meer maatwerk. Wat in de Kalverstraat niet kan, kan misschien wél in andere delen binnen de Ring."
Naast ruimere venstertijden benadrukt de CBA het belang van gebiedsgericht beleid. Niet elke wijk of straat kent dezelfde uitdagingen. Wat in drukke winkelstraten als de Kalverstraat onmogelijk is, kan in rustige buurten of op bedrijventerreinen wél haalbaar zijn. Flexibel beleid, afgestemd op de lokale situatie en ontwikkeld in samenwerking met ondernemers en BIZ’en, is hierbij essentieel.
Ook doet de commissie een oproep om koplopers in duurzame stadslogistiek extra ruimte te geven. Bedrijven die al gebruikmaken van zero-emissie voertuigen zouden voorrang moeten krijgen bij toegang tot ruimere venstertijden. Dat stimuleert verdere verduurzaming én maakt het mogelijk om op een schone manier te blijven leveren.
“Uiteindelijk is niemand gebaat bij lege schappen bij de Appie of hotels zonder schone lakens; het moet wel bezorgd kunnen blijven", zegt Frankfurther.
MKB-Metropool Amsterdam ondersteunt deze oproep van harte. De bereikbaarheid van onze stad is essentieel voor het functioneren van de economie van de kleine ondernemer tot de grote hotelketen. Tijdelijke en slimme aanpassingen in beleid zijn nu hard nodig om langdurige schade te voorkomen. Meer informatie over de verwachte werkzaamheden en impact op de bereikbaarheid in 2025 is hier te vinden.