Fotocredits: Freepik
Of het nu gaat om het energiezuiniger maken van bedrijfspanden, de overstap naar emissieloze vrachtwagens of het inzetten van circulaire productiemethoden: de transitie naar een duurzame economie is in volle gang. Het Klimaatakkoord en de Europese Green Deal zetten de koers uit richting 2050, maar veel maatregelen moeten nú al worden genomen.
In 2025 zijn er meerdere subsidieregelingen die ondernemers kunnen helpen bij:
• Energie besparen, opwekken en opslaan, zoals via de Energie-Investeringsaftrek (EIA).
• Elektrificatie van transport en materieel met subsidies zoals AanZET (emissieloze trucks), SSEB (bouwmaterieel) en SPRILA (laadinfrastructuur).
• Verduurzaming van gebouwen: voor energiebesparing in bedrijfs- en winkelpanden.
• Circulair ondernemen, als onderdeel van de overgang naar een economie zonder afval.
• Innovatie met subsidies en fiscale regelingen voor duurzame technologische oplossingen.
Een compleet overzicht van deze regelingen vind je hier op de website van de Rabobank.
Naast subsidies biedt Rabobank ook financiering tegen een lagere rente via de Rabo Groen Lening, onderdeel van de Regeling Groenprojecten. Deze regeling geldt onder andere voor duurzame nieuwbouw of renovatie, energieopwekking, duurzame mobiliteit en circulaire projecten. De groenkorting geldt zodra er een officiële groenverklaring voor het project is afgegeven. Daar meer over weten? klik hier. Ook Jack Stuifbergen, van de Raad van Advies en werkgroepvoorzitter Duurzaamheid, vindt het verstandig dat ondernemers zich hierin verdiepen. "Wie onderneemt voor morgen, begint vandaag. Verduurzamen is geen verplichting, het is een kans om je bedrijf sterker, slimmer en toekomstbestendig te maken."
Verduurzaming vraagt om goede voorbereiding en slimme keuzes. Laat je daarom goed informeren over de subsidiemogelijkheden en de voorwaarden voor groenkorting. Zo haal je als ondernemer het maximale uit je duurzame ambities.